22 lut 2017

Tłusty Czwartek - Jak nie przytyć dużo tego dnia


Witajcie Kochani!

Już jutro jest najukochańszy dzień w roku dla większości ludzi ( a przynajmniej dla prawie wszystkich moich znajomych) a mianowicie Tłusty Czwartek. Dzień, który jest także strapieniem dla ludzi na najróżniejszych dietach lub trzymających się od słodkości szerokim łukiem. Na szczęście mój ukochany metabolizm pozwala mnie jeść słodycze i nie przebierać wiele na wadze, ale nie każdy tak ma. O ile przez cały rok jakoś idzie trzymanie linii, tak tego dnia jest to prawdziwe sprawdzenie dla siły woli. Jak tu być silną, gdy w sklepach górują faworki, pyszne pączki z marmoladą, toffi, lukrem czy polewą? Nie przytycie w ten dzień wydaje się niemożliwe, właśnie wydaje się. A co jeśli powiem Wam, że są przepisy na zdrowy Tłusty Czwartek? Zastanawiałam się nad kolejnym postem, kiedy moja ukochana przyjaciółka poddała mi genialny pomysł na napisanie wpisu o Tłustym Czwartku. Przeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu przepisów i te najlepsze dam tutaj. Zebrałam dziesiątkę najpyszniejszych słodyczy.





Top 10 przepisów 

1) Pierniki imbirowe- Nie tylko dobre na Boże Narodzenie 

Składniki :
* 0,5 kg mąki grahamki przesianej, 
* 0,5 łyżeczki suszonego imbiru, 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 0,5 łyżeczki kakao, 
* 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej własnoręcznie sporządzonej),
* 0,5 filiżanki np. słodu ryżowego, jęczmiennego, syropu klonowego, buraczanego, miodu, 
* 0,5 filiżanki oliwy lub oleju extra virgin 
* 2 jajka (z hodowli naturalnych).

Z białek jajek ubijamy pianę, a z pozostałych składników zagniatamy ciasto. Pozostawiamy na jedną godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka, po czym układamy na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut, w temperaturze około 200 stopni C.  



2) Pączki Light pieczone w piekarniku 

Składniki :
* 50 g dobrej jakości margaryny
* 300 g mąki razowej
* 10 g suszonych drożdży
* 125 ml mleka light
* 60 g cukru
* 2 jajka
* szczypta soli
* 50 g fruktozy
* cynamon

Z części mąki, drożdży, cukru i mleka przygotuj rozczyn, odstaw na 30 minut. Resztę mąki przesiej na stolnicę. Margarynę rozpuść w rondelku. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając na końcu tłuszcz. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i wykrawaj z niego kółeczka, układając je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pączki wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posyp je cynamonem i fruktozą.



3) Pełnoziarniste faworki 

Składniki :
* 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
* ½ szklanki mąki żytniej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 żółtko,
* 1 ½ łyżki stewii,
* 130 g jogurtu naturalnego

Na stolnicę wysyp obie mąki, po czym połącz je z pozostałymi składnikami. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto (powinno dobrze odchodzić od rąk). Kiedy to nastąpi, obij je kilkakrotnie wałkiem, dzięki czemu zostanie ono dodatkowo napowietrzone, a w efekcie faworki wyjdą kruchsze. Następnie umieść je na pół godziny w lodówce. Po upłynięciu tego czasu rozwałkuj je cienko i pokrój na prostokąty o wymiarach ok. 3-4 cm x 8-10 cm. W środku każdego z nich zrób nacięcie, przez które przeciągniesz jeden z krótszych boków prostokąta. Rozłóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10-15 min., aż się zarumienią. Jeśli nie przeszkadzają ci dodatkowe kalorie, delikatnie oprósz faworki cukrem pudrem.



4) Domowe batoniki kokosowe

Składniki
* szklanka wiórków kokosowych 
* 2 łyżki oleju kokosowego
* 4 łyżki mleka kokosowego
* 2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu
* łyżka płynnego oleju kokosowego + łyżka kakao

Płynny olej kokosowy połącz z mlekiem i słodem. Do masy dodaj wiórki, całość wymieszaj (wsyp więcej wiórków, jeśli połączone składniki nadal będą rzadkie). Przełóż masę do plastikowego pojemnika równomiernie ją rozsmarowując (powinna mieć grubość ok. 2 cm). Schładzaj ją w zamrażarce przez minimum 2 godziny. Następnie przygotuj polewę - połącz olej kokosowy z naturalnym kakao. Gotową masę kokosową potnij na równie kawałki, zamocz w polewie i ułóż na papierze do pieczenia. Batoniki wstaw do lodówki, aby stwardniały - po kwadransie powinny być gotowe!



5) Smoothie o smaku pączka 

Składniki: 
* szklanka mleka sojowego
* łyżka karobu
* garść malin (lub bez cukrowej konfitury różanej)
* 4-5 świeżych daktyli bez pestki
kilka kropel aromatu migdałowego

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera



6) Dietetyczne oponki 

Składniki :
* 50 g chudego twarogu,
* 1 jajko,
* 4 łyżki mąki kukurydzianej,
* 1 łyżka mąki pszennej,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
* trochę siemienia lnianego o smaku pomarańczowym bądź cytrynowym,
* odrobina jogurtu naturalnego

W dość dużym naczyniu zmieszaj chudy twaróg z jajkiem oraz odrobiną jogurtu naturalnego. Następnie dodawaj stopniowo mąki wymieszane z sodą oczyszczoną. Wyrób gładkie, sprężyste ciasto, jeśli wydaje ci się zbyt suche, dodaj jeszcze trochę jogurtu naturalnego. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra (podsyp je siemieniem lnianym). Kiedy ciasto będzie już odpowiednio rozwałkowane, powykrawaj z niego za pomocą szklanki kółka, a w nich mniejsze otworki (najlepiej użyć do tego kieliszka). Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron na złoty kolor.



7) Pączki-Muffinki

Składniki : 
* 200 g chudego twarogu,
* 75 g jogurtu naturalnego,
* 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
* 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku,
* 4 łyżki otrębów owsianych,
* 2 łyżki otrębów pszennych,
* 3 jajka,
* zapach waniliowy,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* słodzik do smaku,
* marmolada lub dżem niskosłodzony

Chudy twaróg odciśnij dokładnie z nadmiaru płynu, po czym pokrusz go do naczynia. Żółtka jaj oddziel od białek, następnie wlej żółtka do pokruszonego twarogu. Potem dodaj jogurt naturalny, skrobię, mleko w proszku, otręby, proszek do pieczenia, aromat, oraz słodzik (jego ilość zależy od ciebie) i wszystko zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij z oddzielonych wcześniej białek sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do miski z pozostałymi składnikami. Tak przygotowane ciasto nałóż do silikonowych muffinek z dodatkiem marmolady lub dżemu i piecz w 170 stopniach przez 35-40 minut, dopóki nie nabiorą ładnego brązowego koloru.



8) Dietetyczne Tiramisu z truskawkami 

Składniki : 
250g truskawek  
400g jogurtu naturalnego
* 350g serka homo 
* 6 łyżek otrębów owsianych 
* 3 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
* słodzik/miód/cukier
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
* 6 łyżeczek żelatyny, 
* aromat tiramisu - kilka kropel
* kakao ciemne

Otręby mielimy, (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy.
Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na tortownicę (u mnie średnica 24cm).
Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.

Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje - podgrzewamy chwilę w mikrofali.
Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy.
Truskawki kroimy w plastry/kawałki.
2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml - mieszamy.

Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
Jedną część układamy na tortownicy - zalewamy połową kawy - ja nakładam kawę łyżką.
Układamy następująco:
1/2 masy serowo-jogurtowej
truskawki
biszkopt - znów nasączamy kawą
1/2 masy serowo-jogurtowej
i wkładamy ciasto do lodówki.

Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao.
Można ozdobić truskawkami.



9) Sernik pieczony light 

Składniki :
* 1 serek maluta 0% /200 g/
* 2 serki homogenizowane Tesco light waniliowe /2*165g/
* 2 jaja
* 2 łyżki stewii
* 2 łyżki siemienia lnianego
* kilka kropli olejku waniliowego

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki umieszczam w dużej misce. Miksuję do połączenia. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na dnie piekarnika umieszczam blachę z wrzątkiem.
Piekę 15 minut w 170 stopniach i 60 minut w 140 stopniach Celsjusza.
Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Przestudzony wkładam na noc do lodówki.



10) Róże karnawałowe 

Składniki : 
* 1 żółtko 
* jogurt naturalny 100ml
* cukier waniliowy 15g
* mąka 180g
* 1 płaska łyżeczka soli
* dżem niesłodzony 100g
* 1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Jogurt, żółtko, sól i cukier miksujemy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę z sodą i wyrabiamy ciasto ręcznie. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość 2-3mm, wykrawamy kółka w trzech rozmiarach (szklanka, literatka, kieliszek). Każde kółko nacinamy, największe i średnie po pięć nacięć, najmniejsze 3 nacięcia. Układamy kółka jedno na drugim, na środku przyciskamy, wtedy zrobimy miejsce na nadzienie i warstwy nam się skleją. Róże układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st, z termoobiegiem ok. 10minut, aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu na środku nakładamy łyżeczkę dżemu niskosłodzonego. Posypujemy lekko cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.


Mam nadzieję, że ten post bardzo Wam się spodobał, taka mała odskocznia od mody i urody. Zachęcam do obserwowania bloga, aby być na bieżąco i komentowania : Czy kochacie Tłusty Czwartek? Co Wy lubicie jeść w ten dzień? Czy macie jakieś inne przepisy na dietetyczne słodkości? Czy chcecie spróbować, któryś z tych przepisów? I Czy chcecie posta z jedną z tych słodkości, ze zdjęciami jak je robię krok po kroku? 

Do zobaczenia Kochani i Smacznego ! 

7 komentarzy:

  1. ja właśnie robię pączki w piekarniku ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także dodałam post o podobnej tematyce. Świetne przepisy kochana! :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam! Wygląda to przepysznie, kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne przepisy :) jednak ja pozostaję w ten dzień przy tradycyjnych pączkach :)

    MONIQUE BLOG

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze pozapisywac sobie niektóre :)) pozdrawiam serdecznie :) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że wcześniej nie widziałam tego posta... Niestety odmówiłam sobie takich przyjemności w czwartek... Przepisy bardzo ciekawe, myślę, że przydadzą się na kolejne lata! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za rok postaram się wykorzystać chociaż jeden z tych przepisów! A zresztą co tam za rok! W najbliższym czasie upiekę coś, bo wszystko wygląda tutaj tak smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń